Gönderen Konu: mahalle maci terminolojisi...  (Okunma sayısı 6487 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı se®k@n

• Hunomost
mahalle maci terminolojisi...
« : 04 Temmuz 2005, 02:54:39 »
ATAN ALIR
Mahalle macları genellikle caddelerde yahut bahcelerde yapıldıgı için topun kaçma olasılıgı olan cok yer vardır. Top bir yere kactığında topu kacıran takımın karşısındaki takım hemen, "Atan alır." der. Top onların sahasında auta cıkmış olduğu halde karşı takım topu almak zorunda kalır.

ELiN AVANTAJI OLMAZ
Takımlardan biri ataktadır. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golu yiyen takim el var diye mızırdar. Karşı takım, "Avantaj olm." der. Hemen akabinde kaleci "Ulan elin avantaji olmaz." diye haykirir.
Bir yere varılamaz. Kısır döngüdür.

ADAMIN GOL DiYO
Gol atılır fakat yıyen takım saymaz. Hep bir agızdan "Direk ulan." diye anırmaktadırlar. Fakat içlerinden biri, "Gol abi." der. Karşı takımdan bunu duyan biri direk atlar ve Ulan adamın gol diyo." diye serzeniste bulunur. Gol sayılır, adam dövülür.

ABANMA YOK
Genelde küçük çocuklar arasında yaygındır. Kaleciler "abanma yok" derler. Aralarından yaşca büyük olanı "Lan karı mısınız." dese de abanma olmaz.

GöNüL ALMA
Büyüklerle küçüklerin ortak oynadıgı maçta büyüklerden biri gaza gelip kucuk bir cocuga sert girince direk penaltı olur. Nerede olursa olsun. Kucuk cocuk sevilen bi simadır ve faulu yapan abidir. Penaltı kullanilir, genelde gol olmaz cünkü kalede bir ayi vardır ve penaltıyı atan kucuk cocuktur.

KALECI DEGISTIN 2 PENALTI
Herhangi bir penalti pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarindan biri gecmek ister cunku o her mevkide iyidir. Buna karsilik karsi takima teselli olarak ekstra bir penalti verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTIRME
Kaleci degaj kullanirken eger yaninda bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve
"Acilsana ulan uc kere sektirdim iste." der, rakip acilir.

1'E 1 ATIS
Cift penalti sisteminde eger birinci penalti kacarsa ikinci sans vardir ama gol olursa ikinci sans kullanilamaz. Bunun mantigini hala cozebilmis degilim.

SAGLIK ONLEMLERI
Bazen top insanin pek munasip olmayan bi tarafina gelir, herkesin reaksiyonu aynidir:
"işe işe!."
Uygun araziye cis edildikten sonra maca devam edilir.

TOP KURTARMA OPERASYONU
Top zirt pirt araba altina kacar. Boyle durumlarda, sahadaki en celimsiz ve en hopzip kisi, en iri iri kisi tarafindan topu almaya gonderilir. Arabanin altina kacan toplar tam ortasinda durur bazen, kimse yetisemez oraya. Bu sefer tas atma ve sopayla itekleme fasli baslar. Arabanin egzosuna vurulan birkac darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana cikar bir taraftan; artik kosarak maca geri donme zamanidir.

AT BAKIIM AABININ KILLI GOGSUNE
Ya ne iğrenc bişeydi bu. Sen takimini kurmussun, pasa pasa macini yapiyosun. Muhtemelen yasca ve boyutca senden buyuk olan eleman damlar, bu gereksiz cumleyi sarfederek maca dahil olur, tadimizi tuzumuzu kacirir.

GOL DIIL OLM BEL USTU
Minyatur kale maclarda elle tutulmasina engel olunmak icin getirilmis bir cozumdur ancak bel ustu gibi kisiden kisiye degisen ve ispati zor bir kriter getirdigi icin nice kavgalarin cikmasina, nice baslarin yarilmasina sebep olmustur.

ELDEN GOL OLMAZ
Pasa pasa oynuyoruzdur, adamin tekinin eline carpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle maci oyun kurallari uzmani portler oradan bir yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasin hasta misin sen? El karari verilmisse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmistir elden gol olmayacagini, hatta baraj bile kurulmazdi bazen.

UC ADIM ACILMAK
"Üç adim acilmak" denen olayi atlamak senelerini betonda top oynayarak, dizinde o cok derin olmayan ama surekli yanan yaralarla dekore eden bicok mahalle topcusunu uzecektir. Top frikik noktasina dikilir ve rakip barajin ustune dogru adeta "onlar orda değilmiscesine yurunur". Kocaman uc adim atilir ve baraj gogusle itmek suretiyle uzaklastirilir. Adimlarin buyuklugunden sikayet edenler iki kere "o-ha" der.

TEKNIK VURMAK
Penalti vuruslarinda en bickin forvet oyuncusu sahne alacagindan kalecinin gozu korkar. Hemen ici rahatlatilir: "korkma olm, teknik vurcam".

KALECI DUZENI
Mahalle maclarinda rastlanan pekcok tatsiz durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yagmur edip yagdirmak İstediginden kimse kaleye gecmeyecektir. Adil duzen ilk "kalede son" diye bagirani kayirmaktadir. Hemen arkasindan gelen "son bir", "son iki".. gibi cigliklarin sonunda artik son kac oldugunun bir onemi kalmayan agir kanli arkadas kaleye gecer. Kaleci gerek iki golde bir, gerekse dakika ayrımıyla eldivenleri bir sonraki arkadasina teslim
edebilir. Nizam boyle emreder.

Çevrimdışı capon murat

• Hunomost
    • http://www.muratbozkurt.com.tr
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2005, 02:58:37 »
hepsi dorudur.
aynıyla vakidir, hepsi yasanmısıtır sahsım tarafımdan.

nostalji neyim oldum yaaa
ne guzeldi cocukluk zamanları, sorumsuzluk felan, offffffffff
bulgarca şart..

Çevrimdışı se®k@n

• Hunomost
« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2005, 03:00:03 »
ben ilk okuduumda cok duygulandım valla.. eski günlerim geldi aklıma..  :?

Çevrimdışı Torque

• Veteran
  • Hunomost
« Yanıtla #3 : 04 Temmuz 2005, 03:00:05 »
sanki şu anda çok sorumlusun la murat.duyanda evli barklı çoluk çocuk sahibi biri sancak. :D
ellerine sağlık serkan hepsi çok güzel terimler gerçekten.

Çevrimdışı capon murat

• Hunomost
« Yanıtla #4 : 04 Temmuz 2005, 03:02:05 »
Alıntı yapılan: Torque
sanki şu anda çok sorumlusun la murat..

hunomost yetio da, artıo. artıyoda artıyo.....  :?  :?  :?

nası ozetledim ama.  :wink:  :wink:  :lol:
bulgarca şart..

Çevrimdışı Šafak

• Veteran
  • Hunomost
    • msd
« Yanıtla #5 : 04 Temmuz 2005, 03:43:58 »
Ben pek duygulandırmadı, daha çok güldüm :) Zaten pek futbol oynamazdim, iyi de oynayamazdim.

Çevrimdışı capon murat

• Hunomost
« Yanıtla #6 : 04 Temmuz 2005, 03:52:46 »
tabe safak eskrim yapardı..
olm nası oynaman yaa, her turk mantıgıyla yetistirilmis & buyumus cocuklar oynamak zorundadır. cunku o yasta yapacak baska bisi yoktur.. yane mahalle futbolu bi secenek deil, bi zorunluluktu..

aslında senin zati meksika gocmeni olduguna inanıodm. simdi daha da inanmaya baslıorum..
bulgarca şart..

Çevrimdışı Torque

• Veteran
  • Hunomost
« Yanıtla #7 : 04 Temmuz 2005, 04:01:05 »
Alıntı yapılan: murat
tabe safak eskrim yapardı..
olm nası oynaman yaa, her turk mantıgıyla yetistirilmis & buyumus cocuklar oynamak zorundadır. cunku o yasta yapacak baska bisi yoktur.. yane mahalle futbolu bi secenek deil, bi zorunluluktu..

aslında senin zati meksika gocmeni olduguna inanıodm. simdi daha da inanmaya baslıorum..
olm bu kadar güzel anlatılır yani olay.PES!

Çevrimdışı Šafak

• Veteran
  • Hunomost
    • msd
« Yanıtla #8 : 04 Temmuz 2005, 04:38:44 »
Meksikalı çocuklar oynuyorki zaten. Afganistan'da halen günah olduğuna inanlar var ;)

Eskrim yapmadımda, toplu sporlara bi yeteneksizliğim vardı. Hakem falan olurdum :) ya da teknik direktör.

Çevrimdışı cadisinem

• Hunomost
« Yanıtla #9 : 04 Temmuz 2005, 12:11:02 »
Alıntı yapılan: Torque
sanki şu anda çok sorumlusun la murat.duyanda evli barklı çoluk çocuk sahibi biri sancak. :D
:lol:  :lol:  :lol:

Çevrimdışı vipercann

• The Ultimate Driving Machine
  • Veteran
  • Hunomost
  • İleti kişisi
    • http://www.hunomost.org.tr
« Yanıtla #10 : 04 Temmuz 2005, 12:33:12 »
olm süper la bunlar.. birebir terminoloji budur.. olm tam zamanında doğmuşuz ya valla şu anki çocuklar bunları kullanıyo mu bilmiyorum yani...

Çevrimdışı Šafak

• Veteran
  • Hunomost
    • msd
« Yanıtla #11 : 05 Temmuz 2005, 00:53:32 »
Şu anki çocukların bir kısmı kullnıyor, diğer kısmı "olm ultima'da level 56 oldum..." gerisinde söyleidkleirni anlamıyorum. Kahramanlarıyla ilgili terimler ama. Bizden öncekilerinde çok şanslı oldukları şeyler var.