Gönderen Konu: "değilse" nin kullanımı :D:D  (Okunma sayısı 6599 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Özgür

• Veteran
  • Hunomost
    • hunomost.org
"değilse" nin kullanımı :D:D
« : 22 Mart 2011, 23:13:25 »
Pazartesi günkü temizlikte şunu farkettim ki odanın bir de bir çivi-vida kutusu ve küçük çapta bir alet çantasına ihtiyacı var :) Değilse şimdi sapasağlam bir dolabımız olabilirdi:D

Selen, sen nerelisin? "Değilse" kelimesini bağlaç olarak yazıda kullanan kimseyi görmemiştim daha önce.

Çevrimdışı selen

• Hunomost
  • Kişisel Yazı Alanı - Değiştirin
Ynt: Ynt: Odamızın ihtiyaçları
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2011, 00:51:01 »
Ben pek çok kişide duydum Özgür ama sen nerelisin :D Araştıracağım bu konuyu :)

"değilse" nin sadece "Hiç değilse giderken bana da haber verseydin." şeklinde, "hiç" kelimesi ile birlikte bağlaç olarak kullanılabildiğini öğrendim ama tabiki benim kullandığım anlam bu değildi :)

Şöyle bir kullanım yanlış mı peki:

Servis yarım saat gecikti. Değilse işe vaktinde yetişebilirdim. Burada "değilse" yi "aksi taktirde" anlamında kullanamaz mıyız şimdi?

[NOT:Kusura bakmayın bu konuyu tartışmak için biraz alakasız bir yer oldu. Forumda Türkçe'nin doğru kullanımına verilen önemin farkındayım ve bunu bir açıklığa kavuşturmak istiyorum. Kafayı takmış durumdayım :D

İlgi alanı olan arkadaşlar varsa yeni bir başlıkta bu konuyu tartışabiliriz  :D  ]
« Son Düzenleme: 23 Mart 2011, 01:03:22 Gönderen: Safak »

Çevrimdışı firdevss

• Hunomost
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2011, 01:01:53 »
:) Selen çok takılma sen böyle şeylere :) Bence Özgür sana Türkçe'yi yanlış kullanmışsın manasında sormamış bunu ;)

Bu arada odamızın bence bir süpürge ya da fırça gibi bir şeye de ihtiyacı var. Vileda tek başına yerleri temizlemede başarısız kaldı.
Firdevs Yılmaz.. not agressive, maybe depressive, always progressive....

Çevrimdışı kasapoglu

• Veteran
  • Hunomost
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2011, 01:02:39 »
özgürün sorusundan sonrası için yeni başlık oluşturulursa ben tartışmaya katılırım. değilse fikrimi söyleme luzumu görmüyorum :):)
kasapoglu brother

Çevrimdışı selen

• Hunomost
"değilse" nin kullanımı :D:D
« Yanıtla #4 : 23 Mart 2011, 01:10:46 »
Arkadaşlar "Odamızın ihtiyaçları" konusunda açılan bu konuyu, yenemediğim bir merak duygusuyla, yeni bir başlıkta buraya taşımaya karar verdim. Dileyen arkadaşlar bu konuyla ilgili fikirlerini sunabilirler :)

Oradaki mesajın bir kopyasını da buraya alıyorum:

"değilse" nin sadece "Hiç değilse giderken bana da haber verseydin." şeklinde, "hiç" kelimesi ile birlikte bağlaç olarak kullanılabildiğini öğrendim ama tabiki benim kullandığım anlam bu değildi

Servis yarım saat gecikti. Değilse işe vaktinde yetişebilirdim. Burada "değilse" yi "aksi taktirde" anlamında kullanamaz mıyız şimdi?

[NOT:Kusura bakmayın bu konuyu tartışmak için biraz alakasız bir yer oldu. Forumda Türkçe'nin doğru kullanımına verilen önemin farkındayım ve bunu bir açıklığa kavuşturmak istiyorum. Kafayı takmış durumdayım 

İlgi alanı olan arkadaşlar varsa yeni bir başlıkta bu konuyu tartışabiliriz    ]

Selen

Çevrimdışı ZeroSix

• Time is running out!
  • Hunomost
  • Sun's Gonna Rise
Ynt: "değilse" nin kullanımı :D:D
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2011, 01:21:57 »

Buradaki kullanım bana yanlış gibi geldi ancak çok da konuya hakim değilim. Ama ilk örnekte verdiğin gibi hiç değilse şeklinde kullanımı var.
Serdar Çelikel

Çevrimdışı selen

• Hunomost
« Yanıtla #6 : 23 Mart 2011, 01:23:36 »
:) Selen çok takılma sen böyle şeylere :) Bence Özgür sana Türkçe'yi yanlış kullanmışsın manasında sormamış bunu ;)

Bu arada odamızın bence bir süpürge ya da fırça gibi bir şeye de ihtiyacı var. Vileda tek başına yerleri temizlemede başarısız kaldı.

Özgür'ün yazdığı şeyler bana çok ciddi geliyor. Sözlerinin altında mizah varsa da ben anlayamıyorum forumda. O yüzden itinayla cevap vermeye çalışıyorum :D Aksi takdirde ( "değilse :D " ) kızmasından korkuyorum :D Belki de bunu Sevgili Günlük başlığına yazmalıydım. Bende derin etkiler bırakmış gibi :D
Konuya da takıldığımdan değil de, o soruyla birlikte benim de içimde bir merak uyandı, araştırdım :D

Çevrimdışı selen

• Hunomost
« Yanıtla #7 : 23 Mart 2011, 01:25:20 »
Teorikte benim kullandığım gibi kullanılmıyordur büyük ihtimalle ancak halk dilinde böyle bir kullanımın var olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yanılıyor muyum acaba ?

Çevrimdışı ZeroSix

• Time is running out!
  • Hunomost
  • Sun's Gonna Rise
« Yanıtla #8 : 23 Mart 2011, 01:27:25 »
^^Kasapoğlu tartışmaya bekleniyorsunuz..
Serdar Çelikel

Çevrimdışı ZeroSix

• Time is running out!
  • Hunomost
  • Sun's Gonna Rise
« Yanıtla #9 : 23 Mart 2011, 01:28:23 »
Kasapoğlu gelmeden daha da konuşmam :)
Serdar Çelikel

Çevrimdışı vipercann

• The Ultimate Driving Machine
  • Veteran
  • Hunomost
  • İleti kişisi
    • http://www.hunomost.org.tr
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2011, 09:02:28 »
değilse'yi bağlaç olarak bende çok kullanırım aslında. kasapoğlunun verdiği örnekteki gibi kullanıyorum genelde. "aksi takdirde" nin eş anlamlısı gibi bişey.

Çevrimdışı Özgür

• Veteran
  • Hunomost
    • hunomost.org
« Yanıtla #11 : 23 Mart 2011, 10:07:24 »
Ben smiley yapamadığım için beni ciddi sanıyor herkes. Yanlış kullanmışsın demedim Selen. TDK'nın tarama sözlüğünde var bu kelime "yöresel ağız" olarak ama güncel Türkçe sözlükte yok. Sözlü olarak çok duydum ama metin tabanlı iletişimde ilk defa karşılaştım. O yüzden şaşırdım.

Çevrimdışı vipercann

• Veteran
  • Hunomost
  • İleti kişisi
« Yanıtla #12 : 23 Mart 2011, 11:35:55 »
sen niye smiley yapamıyosun? ya da yapmıyosun :)

Çevrimdışı Özgür

• Veteran
  • Hunomost
    • hunomost.org
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2011, 11:44:55 »
Hiç yapamadım. Bilmiyorum. Olmuyor.

Çevrimdışı vipercann

• Veteran
  • Hunomost
  • İleti kişisi
« Yanıtla #14 : 23 Mart 2011, 13:08:06 »
çok kolay özgür bi gün gösteriyim sana. mesela çemçük ağız yapmak için ikinokta üstüste (shift + nokta) ve küçük "m" harfine basıyosun. tabi zevkine göre araya tire (-) de koyabilirsin. şöyle oluyo ":m" veya ":-m" veya " |:-m "