Gönderen Konu: F1 Racing’den üçüncü veda…  (Okunma sayısı 3434 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı firdevss

• Hunomost
F1 Racing’den üçüncü veda…
« : 24 Mayıs 2013, 10:08:01 »
 F1 Racing’den üçüncü veda… / 08.05.2012

Öncelikle şunu söyleyeyim; yazdığım bu yazı dergi yönetimi tarafından yapılan resmi bir açıklama değil, daha çok bir durum değerlendirmesi. Evet, bu üzücü haberi sizinle paylaşmak istemezdim. 2000 Mayıs sayısından bu yana, derginin üç ayrı döneminde de kesintisiz olarak çalışan tek kişi benim. Dolayısıyla F1 Racing’in benim için yeri çok ayrı. Adeta ben de, dergi ile birlikte büyüdüm. Ama bu büyüme süreci, daha önce de iki kez kesintiye uğramıştı.

NTV döneminde 2001 yılındaki ekonomik krizle beraber dergi, sezon sonuna doğru kapanmış; ancak 2002 sezonu başlamadan evvel yeniden yayına başlamıştı. Bu dönem 2008 yılı sonuna kadar devam etti. Bir kez daha ekonomik kriz kapımızı çaldığında, Doğuş Yayın grubu yine F1 Racing’in üstünü çizdi.

Formula 1’in TRT’ye geçmesi ve benim de TRT ile çalışmaya başlamamın ardından, TRT yönetimini dergiyi yeniden hayata döndürme konusunda ikna etmeye çalıştık. Ve bu çabalarımız, Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkan Vekili Ersin Küçükbarak’ın onayıyla birleşince; o sıralar Vizyon dergisi hariç hiçbir basılı yayını olmayan TRT, derginin yayın haklarını satın aldı ve 2009’un Haziran’ından itibaren üç yıllık bir süre için dergi yeniden hayat döndü. Bu dönemde, başta derginin yazı işleri müdür Fatih Yurdatapan ve Caretta & Caretta ajansındaki dostlarımız Murat Yığcı ve Zeynep Yığcı olmak üzere, ufak ama azimli bir grubun çok çalışması sayesinde dergi yayın hayatına devam etti.

Ancak TRT’nin, Türkiye GP’sinin bitmesinin ardından F1 yayın haklarını bırakması, aslında kış aylarında dergi için tehlike çanlarını duymamıza neden oldu. Nihayetinde Nisan ayı sonunda, TRT’nin, derginin telif hakkı sahibi İngiliz Haymarket ile anlaşması bitince, dergi bir kez daha kapanmak durumunda kaldı.

Şimdi aranızdan gelen sitemleri duyar gibi oluyorum: ‘Önce Türkiye GP’si, sonra açık kanalda yayın hakları, şimdi de F1 Racing… Elimizden her şeyi aldılar, yazıklar olsun.. F1’i seyretmeyelim diye her şeyi yapıyorlar vs’ tarzı sitemleri duyar gibiyim. Bir açıdan doğru… 

Ama madalyonun öbür yüzüne de bakmak lazım. Hiçbir yayın kuruluşunun  ‘sırf seyirciler F1’den soğusun’ diye bir çabası yok. Onlar, sadece ticari açıdan kendilerine avantaj getirecek işleri yapıp, avantaj getirmeyecek işleri tercih etmiyorlar. F1 yayınlarının reytingi, Flash TV’deki halaylı türkülü programların bile çok gerisinde; TRT1’de yayınlanırken bile ilk 100’e giremiyordu. Derginin tirajı, kış aylarında bin küsurlu rakamlara kadar düşüyor.

Dolayısıyla dergi, büyük bir kurum tarafından finanse edilmezse; tiraj + reklam gelirleriyle derginin kendi başına ayakta kalması zaten mümkün değil.

Ne yazık ki, biz okuma alışkanlığı olmayan bir toplumuz. Dergiler ise aslında okuma merakının ve insanların hobisinin bir uzantısıdır. Teknelere meraklılar denizcilik dergilerini, sinema meraklıları sinema dergilerini, otomobillere meraklılar otomobil dergilerini alır. Ancak size şunu söyleyeyim; derginin tirajı, F1 D Smart’a geçtiğinde bana tepki için yazan, mail atan, söven adamların toplam sayısından daha az. Yani iş bozuk atmaya gelince herkes hazır, ama ayda 5 TL verip çıkan dergiyi almaya gelince aynı sayılara ulaşamıyoruz. Ne demiş atalarımız, ‘İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır!’. Bu 13 sene boyunca, ben her ay, bayiye gidip bir tane dergi satın aldım. ‘Ben zaten bu dergi için yazı yazıyorum, bana göndersinler bir tane, ne olacak?’ demedim.

Neticede herkes kendisini biliyor. Sağ olsunlar, bu kadar zamandır veya belli bir süredir hiç sektirmeden dergiyi alanlar aranızda vardır aranızda. Bir kere bile dergiyi almış olan herkese teşekkür etmek lazım. Ancak tiraj düşük olduğunda (reytingi düşük TV programı gibi), sadece kaçınılmaz sonu geciktirebiliyorsunuz.

D Smart’a derginin devamı için teklif, daha ilk günden götürüldü. Ama söylediğim gibi her ay büyük miktarda bir paranın ortaya konması gerekiyor; çünkü dergi, bırakın para kazandırmayı; sahibine kendi maliyetini bile geri getiremiyor. Bu nedenle de, D Smart desteğiyle F1 Racing’in devam etmesi, şu an itibariyle pek mümkün gözükmüyor.

Bugüne kadar dergide yazı işleri müdürlüğü yapan başta Murat Yığcı olmak üzere, Süreyya İzgi, Barbaros Devecioğlu ve Fatih Yurdatapan’a ve dergide emeği geçen herkese teşekkür etmeliyiz F1 Racing okurları olacak.

Dergi kapandığına göre ‘O pilotun ya da bu pilotun posterini neden vermiyorsunuz?’ diyenler; ‘Şu posterleri ayrı ayrı yayınlayın, önlü arkalı basmayın’ diyenler; 5 TL’lik dergi için utanmadan ‘İnsanları soymanın alemi yok’ diyenler; içeriğini İngiltere’nin hazırladığı dergi için ‘Şunu ya da bunu tutuyorsunuz’ deyip dergiyi almamak için bahane uyduranlar… sonunda herkes rahatlamıştır. Neticede, dergi olmayınca, zaten şikayet edecek bir şey de kalmıyor.

Dergi yeniden hayata döner mi, bilemeyiz. Tıpkı Türkiye GP’sini geri getirmek gibi, bunun için de uğraşmaya, çabalamaya devam edileceğini söyleyebilirim sadece…

Kaynak: http://www.serhanacar.com/haber/294/f1-racing%E2%80%99den-ucuncu-veda%E2%80%A6
Firdevs Yılmaz.. not agressive, maybe depressive, always progressive....